APK Keuringen

Geen onderhoud nodig maar wel een APK keuring? Heeft u een auto met benzinemotor? Dan wordt deze voor € 49,50. Indien gewenst klaar terwijl u wacht. Rijdt u een diesel? Dan bedragen de kosten € 55,-

Dit zijn “all-in” tarieven zijn. Geen bijkomende kosten voor viergastest of roetmeting. Ook de afmeldkosten (RDW) en administratiekosten zijn inclusief.

Waarom APK?
De Algemene Periodieke Keuring (APK) is een in Europa wettelijk verplichte autokeuring ter bevordering van de verkeersveiligheid en ter bescherming van het milieu. In Nederland staat de keuringsplicht beschreven in de Wegenverkeerswet 1994 en daarvan afgeleide regelingen. Volgens deze regelgeving moet u uw personenauto, bedrijfsauto of aanhangwagen met een toegestane maximum massa van 3.500 kg, jaarlijks of om de twee jaar laten keuren. Afhankelijk van het voertuig, de datum dat deze voor het eerst op de weg is toegelaten, én het soort brandstof, moet dat vanaf het derde of vierde levensjaar. Na deze eerste keuring vindt de eerstvolgende keuring plaats na één of twee jaar.

De tabel voor de APK-frequentie kunt u hier downloaden.

Bij de APK let de keurmeester onder andere op de volgende onderdelen:

• verkeersveiligheid (remmen, wielophanging, schokdempers, banden, stuurinrichting, verlichting en carrosserie)
• milieu (uitlaatgassen)
• kentekenbewijs deel I en chassisnummer.

Roetmeting
Auto’s met een dieselmotor én met een bouwjaar van 1985 of later ondergaan bij de APK een roetmeting. Hierbij wordt de hoeveelheid roet die de auto uitstoot gecontroleerd door de motor onbelast en volgas te laten draaien en hierbij optisch de roethoeveelheid te meten. De meting duurt maar een paar seconden maar moet succesvol worden uitgevoerd alvorens goed bevonden te worden.

Viergasmeting
Auto’s met een benzinemotor of LPG-motor met een ‘geregelde’ katalysator én met een bouwjaar van 1993 of later moeten een zogenaamde viergasmeting ondergaan. Met behulp van een viergastester wordt gecontroleerd of de uitstoot van de uitlaatgassen de wettelijke percentages niet overschrijdt.

Kilometerstand registratie
De registratie van de kilometerstand van auto’s is sinds 1999 een wettelijk verplicht onderdeel van de APK. Deze kilometerstand wordt geregistreerd in de databank van de Stichting Nationale Auto Pas. De kilometerstand wordt niet alleen bij keuringen, maar ook bij onderhoud, reparaties of taxaties geregistreerd.De kilometerstanden worden in de Nationale Auto Pas geregistreerd om fraude met kilometerstanden te voorkomen en daarmee bij te dragen aan een grotere zekerheid over gebruikte auto’s.

Als een auto is gekeurd ontvangt de eigenaar een keuringsrapport, zowel bij een goedkeuring als bij een afkeuring van de auto. Het keuringsrapport (van een goedgekeurde auto) moet men bij zich hebben in de auto. De politie kan er om vragen, geen geldige APK levert in NL een boete op van 75 euro.

De RDW laat met enige regelmaat steekproefsgewijs auto’s een herkeuring ondergaan, om te controleren of de garage de auto terecht heeft goed- of afgekeurd. Dit wordt bepaald op het moment dat het keuringsresultaat van de auto bij de RDW wordt doorgegeven. In dat geval kan het tot 1,5 uur duren voordat de auto geherkeurd is en is de garage en de eigenaar wettelijk verplicht deze tijd te wachten tot de herkeuring is uitgevoerd.

Wij voeren graag voor de APK keuring uit desgewenst samen met een onderhoudsbeurt aan uw auto.

U kunt zelf op de website van het RDW kijken wanneer uw auto gekeurd moet worden. Heeft u twijfel hierover? neem dan gerust contact met ons op.